Μελομακάρονα

  • € 10
  • - Εορταστικές
  • Μερίδες: 50
  • Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος Εκτέλεσης: 25 λεπτά

Συνταγή για μελομακάρονα.

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα καυτά! Οπότε βάζουμε σε μια κατσαρόλα ενάμιση φλιτζάνι μέλι, 3 φλιτζάνια νερό και 3 φλιτζάνια ζάχαρη και αρχίζουμε το βράσιμο. Μετράμε 5 λεπτά, αφότου αρχίζει και κοχλάζει το σιρόπι! Προσοχή!!! Φουσκώνει πολύ στην αρχή!! Βάλτε το σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα!

Για τα ζύμη, η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Σε ένα λεκανάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά μας, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια (όχι πολύ τριμμένα), το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι. Θα χρειαστούμε περίπου 1100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το βούτυρο είναι καλό να το βάλουμε για 1 μόνο λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων, για να μαλακώσει. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη θα ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια. Αν δεν θέλουμε βούτυρο, το αντικαθιστούμε με ένα φλιτζάνι σπορέλαιο. Δηλαδή 3 συνολικά φλιτζάνια σπορέλαιο.

Τα μελομακάρονα είναι σχεδόν έτοιμα. Τα πλάθουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 με 200 βαθμούς, πάνω κάτω και αέρα για περίπου 22 με 25 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν). Προσοχή στον φούρνο που έχει ο καθένας! 

Όταν ψηθούν, και έτσι όπως είναι καυτά, τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα. Όποιος τα θέλει περισσότερο σιροπιαστά, ας τα αφήσει λιγάκι παραπάνω μέσα στο σιρόπι! Τα πασπαλίζουμε και με ψιλοκομμένο καρύδι και τα μελομακάρονά μας είναι έτοιμα!

Καλή επιτυχία!!!

#συνταγεςμαγειρικης #syntagesmageirikis #christmas #melomakarona

Δείτε την συνταγή με φωτογραφίες.

  • Υλικά Συνταγής
  • Βίντεο Συνταγής
  • Map
  • 1100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 Βιτάμ ή Lurpak.*
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι.
  • 2 φλιτζάνια σπορέλαιο.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα.
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
  • 3 φλιτζάνια καρύδια (350γρ).
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Για το σιρόπι:

  • Ενάμιση φλιτζάνι μέλι.
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη.
  • 3 φλιτζάνια νερό.
  • Βράσιμο για 5 λεπτά αφότου αρχίσει και κοχλάζει!

*Αν δεν θέλουμε βούτυρο, το αντικαθιστούμε με ένα φλιτζάνι σπορέλαιο.

Παρόμοιες συνταγές

Σας άρεσε?Διαδώστε το!