Μαρμελάδα βερίκοκο
- € 7
- - Διάφορα
- Μερίδες: 3 1/2 βάζα
- Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος Εκτέλεσης: 90 λεπτά
Συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο.
Ξεκινάμε την διαδικασία πλένοντας τα βερίκοκα. Νερό και ξύδι για καλό καθάρισμα!
Τα κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε το κουκούτσι. Δεν χρειάζεται να τα κόψουμε περισσότερο. Θα λιώσουν στο βράσιμο.
Ζυγίζουμε τα βερίκοκα. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 κιλό φρούτα με 500 - 600γρ ζάχαρη. Οπότε στα 3 περίπου κιλά βερίκοκα που έχουμε θα χρησιμοποιήσουμε 1800γρ ζάχαρη.
Ξεκινάμε το βράσιμο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα βερίκοκα και την ζάχαρη με την ένταση της κουζίνας να είναι 6 με 7 (αν έχει 9 μέγιστο).
Και αρχίζουμε το ανακάτεμα... Θα χρειαστούμε και μια τρυπητή κουτάλα για να λιώσουμε και τα τελευταία βερίκοκα.
Σε όλη την διάρκεια που βράζουμε τα βερίκοκα, ξαφρίζουμε συνεχώς τον «πολτό». Μέχρι να γίνει η μαρμελάδα την ξαφρίζουμε…
Όταν λιώσουν τα βερίκοκα είναι η ώρα να βάλουμε και τον χυμό λεμονιού λεμόνι. Ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ είναι αρκετό.
Μετά από περίπου 1 ώρα κάνουμε το 1ο τεστ για να δούμε αν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγο από το μείγμα, το βάζουμε σε ένα πιατάκι και διαχωρίζουμε. Το "χώρισμα" πρέπει να παραμένει... Αν είναι ρευστό, τότε η μαρμελάδα θέλει περισσότερο βράσιμο...
Πόση ώρα ακριβώς χρειάζεται για να γίνει η μαρμελάδα είναι δύσκολο να πούμε. Περίπου 1 ½ (μιάμιση ώρα) διαρκεί το βράσιμο.
Ας την βάλουμε στα βάζα. Καίμε στο φούρνο για 2 λεπτά στους 100 βαθμούς τα βάζα και
καπάκια (αχρησιμοποίητα) που θα βάλουμε την μαρμελάδα. Γεμίζουμε τα βάζα ως επάνω, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα ώστε να σφραγίσουν αεροστεγώς.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!!! Με αυτή την ποσότητα θα βγουν 3 1/2 βάζα.
Και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε. Φρέσκο ψωμί, βουτυράκι και απλώνουμε την σούπερ σπέσιαλ μαρμελάδα μας!!!
Καλή επιτυχία!!!
Δείτε το αναλυτικό βίντεο της συνταγής στο YouTube και στην καρτέλα "Βίντεο Συνταγής".
- Υλικά Συνταγής
- Βίντεο Συνταγής
- Map
- Βερίκοκα (3 κιλά).
- Ζάχαρη (1800 γρ).
- 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού.
- Αναλογία 1 κιλό φρούτα με 500 με 600γρ ζάχαρη.