Βασιλόπιτα τσουρέκι

  • € 8
  • - Εορταστικές
  • Μερίδες: 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος Εκτέλεσης: 3 ώρες

Συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι.

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Πρώτα θα "πιάσουμε" τη μαγιά. Πριν την αγοράσετε, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να είναι φρέσκια και όχι να βρίσκεται "στις τελευταίες μέρες της". Διαλύουμε 50γρ. νωπή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό (μισό φλιτζάνι). Μόλις διαλυθεί, βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και το χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι (2 κουταλιές της σούπας), για να χυλώσει, τη σκεπάζουμε με ζελατίνα και την έχουμε σκεπασμένη με μια κουβέρτα, σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Προσοχή!!! Αν δεν φουσκώσει η μαγιά, την πετάμε και κάνουμε άλλη!!!

Το βούτυρο το θέλουμε μαλακό και όχι λιωμένο σαν νερό. Οπότε το μαλακώνουμε σε ένα μπρίκι και σε χαμηλή θερμοκρασία στην κουζίνα ή στο φούρνο μικροκυμάτων (μισό λεπτό) . 

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε 4 αυγά, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, λίγο γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ για να διαλυθεί όσο γίνεται καλύτερα η ζάχαρη. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς και κυκλικά με τα χρυσά μας τα χεράκια. Θα χρειαστούμε συνολικά 1100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βάζουμε και ανακατεύουμε... Το γάλα είναι καλό να είναι χλιαρό οπότε το ζεσταίνουμε λιγάκι. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 πορτοκάλι, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, το κακουλέ, το μαχλέπι, 3 βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το βούτυρο. Λαδώνουμε και το λεκανάκι για να ξεκολλήσει εύκολα μετά. Το σκεπάζουμε καλά και το έχουμε για 3 ώρες σε ζεστό μέρος. Υπομονή. 

Όταν φουσκώσει η ζύμη, την πατάμε να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας, την αδειάζουμε στο ταψί (26 εκατοστά διάμετρο), βάζουμε το φλουρί και έχουμε 2 επιλογές. Ή θα την βάλουμε απευθείας για ψήσιμο ή θα την αφήσουμε ακόμη 40 περίπου λεπτά τυλιγμένη φυσικά να ξαναφουσκώσει. Αν την βάλετε απευθείας θα σκάσει από πάνω. Αν κάνετε λίγο ακόμη υπομονή, θα "σκάσετε" εσείς αλλά η βασιλόπιτα όχι!!! 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο πάνω κάτω. Προσοχή στο φούρνο, που έχει ο καθένας! Κάνουμε ένα μείγμα από ένα αυγό και λίγο γάλα, για να αλείψουμε τη βασιλόπιτα, να πάρει χρωματάκι. Σημαντικό είναι το ταψί μας να μην είναι μαύρο! Βάζουμε επίσης λαδόκολλα και κάτω και πάνω από την βασιλόπιτά μας και τα ψήνουμε έτσι για 40 με 45 λεπτά. Θα το ξαναπώ, προσοχή στο φούρνο που έχει ο καθένας.

Για στολισμό και για να καλύψουμε τις ατέλειες μας, τυπώνουμε και κόβουμε το έτος που έρχεται, βάζουμε τους αριθμούς επάνω στην πίτα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και είμαστε έτοιμοι για το 3,2,1 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...

Καλή επιτυχία!!! 

Δείτε την συνταγή με φωτογραφίες.

#συνταγεςμαγειρικης #syntagesmageirikis #vasilopita

  • Υλικά Συνταγής
  • Βίντεο Συνταγής
  • Map
  • 50γρ νωπή μαγιά.
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη.
  • 250γρ. βούτυρο αγελάδος.
  • 4 αυγά.
  • 1100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ).
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (200 με 220γρ).
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι.
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
  • Κακουλέ, μαχλέπι, 3 βανίλιες, αλάτι.

Παρόμοιες συνταγές

Σας άρεσε?Διαδώστε το!